Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Månedens virksomhed

Månedens virksomhed: Galleri Glas og Ramme

18. April 2024

I hjertet af Nuuk trives Galleri Glas og Ramme, en virksomhed, der ikke blot har formet landskabet for grønlandsk kunst og indramning, men også vidner om en livslang passion for håndværk og kultur. Grundlagt i 1973 af Roar Christiansen, er forretningen mere end et kommercielt foretagende; det er kulminationen på en livsrejse, der har strejfet over kontinenter og kulturer og endelig slået rod i det grønlandske samfund.

Roar Christiansens historie begynder i Koldby Kaas på Samsø, hvor han blev født i 1939. Hans opvækst var præget af stor forandring, herunder en barndom fordelt mellem Danmark og Frankrig under og efter anden verdenskrig. Det var under et sommerbesøg hos sin onkel og faster i Frederiksberg, at Roar første gang stiftede bekendtskab med glarmesterfaget. Dette møde lagde grundstenen for hans fremtidige karriere, selvom han dengang ikke vidste det.

Drevet af eventyrlyst og en dragning mod det ukendte, tog Roar en beslutning i 1961 om at forlade Frankrig og hele sin familie for at rejse til Grønland, hvor han skulle aftjene sin værnepligt. Denne beslutning markerede begyndelsen på en dyb tilknytning til landet. Efter værnepligten blev Roar i Grønland, hvor han arbejdede i forskellige snedkerfunktioner og senere etablerede sit eget værksted og forretning i Nuuk.

Galleri Glas og Ramme startede som en indramningsforretning men udvidede hurtigt til også at omfatte et galleri, der sælger grønlandsk kunst. Virksomheden voksede støt, og i 1985 flyttede de til deres nuværende placering på Tuapannguit 8, hvor de kunne realisere deres vision om et dedikeret galleri. Det var en betydelig udvikling, der også åbnede nye muligheder for vækst og engagement i kunstverdenen.

Interessen for grønlandsk kunst har været central i Roars virke. Galleriet præsenterer kunstværker fra både lokale og internationale kunstnere, der alle deler det grønlandske motiv. Disse værker spænder bredt, fra traditionelle landskabsmalerier til moderne abstraktioner, der fortolker den grønlandske kultur og natur. Roar understreger vigtigheden af at bevare og fremme den grønlandske kunst, ikke kun som en del af Grønlands kulturarv, men også som en investering for fremtiden.

Med over et halvt århundredes erfaring ser Roar optimistisk på fremtiden. Han er klar til at tilpasse sig nye markedsforhold og fortsætte med at støtte op om grønlandsk kunst og håndværk. Han planlægger også at fortsætte sit arbejde med at engagere sig i det lokale samfund og støtte nye kunstnere, der udforsker deres kreative potentiale.

Roar Christiansens liv og virksomhed er et vidnesbyrd om den dybe forbindelse mellem personlig passion og kulturel arv. Galleri Glas og Ramme er ikke kun et sted for kunst og håndværk; det er et sted, hvor historier fra hele verden og tværs af generationer mødes og trives.

Cosmos & Co.