Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Peter Pars

Månedens virksomhed: Peter Pars A/S

29. July 2024

Peter Pars A/S har i årtier været en vigtig aktør i Grønlands erhvervsliv. Virksomheden, der blev grundlagt i 1965 af Peter og Jensigne Pars, har en bemærkelsesværdig historie præget af innovation, engagement og samfundsansvar.

Da Peter Pars afsluttede sin værnepligt, tog hans liv en uventet drejning. En annonce om en stilling som elektriker i Ilulissat fangede hans opmærksomhed, og dermed begyndte rejsen. Efter at have gennemført en el-installatøreksamen i Danmark, vendte Peter tilbage til Ilulissat og grundlagde el-firmaet Peter Pars A/S den 2. november 1965. I starten købte de materialer fra Grønlands Tekniske Organisation (GTO), men snart udviklede de deres egen forsyningskæde. Parret bosatte sig i Ilulissat og byggede deres eget hus med et lille værksted, hvilket blev starten på deres succesrige virksomhed.

Sønnen Jens, som også er uddannet elektriker, overtog ledelsen af firmaet i 1999 efter at have gennemført en uddannelse som elektroingeniør. Overgangen til anden generation var nøje planlagt og strakte sig over mere end seks år, hvilket sikrede en gnidningsfri overgang og bevarede virksomhedens værdier og traditioner. Jens har siden implementeret flere vigtige ændringer, herunder at virksomheden nu også projekterer, dimensionerer og tegner el-opgaver. Dette har ført til en lang række projekter, herunder renovering af de Sorte Blokke i Ilulissat og nyopførelse af Halibut Fabrikken.

Peter Pars A/S har også fokuseret på vedvarende energiformer og modtog i 2010 Grønlands Selvstyres Miljø- og Naturpris i kategorien vedvarende energi. Virksomheden har desuden etableret en lille VVS-afdeling, der varetager opgaver inden for denne branche.

Når det kommer til fremtiden, er Jens optaget af et muligt generationsskifte til 3. generation. Sønnen Nicklas, der også er uddannet elektriker, planlægger at tage en el-installatøreksamen for at kunne føre familievirksomheden videre. Jens ønsker at følge de samme principper og metoder, som hans forældre anvendte, hvilket har vist sig at være succesfuldt.

Peter Pars A/S spiller en vigtig rolle i Ilulissat og har støttet det lokale samfund på mange måder. Virksomheden har uddannet omkring 60 lærlinge, hvilket ikke kun har gavnet firmaet, men også lokalsamfundet. De har undgået at importere arbejdskraft og har formået at løse alle opgaver med lokale medarbejdere. Jens opfordrer til en større indsats for at uddanne den herboende befolkning, da der er mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for mange håndværksfag.

Virksomheden har også været en aktiv støtte for lokale kulturelle og sportslige arrangementer gennem årene. Jens ser frem til at drive virksomheden videre med fokus på bæredygtighed, medarbejdertrivsel og grøn omstilling. Han mener, at en win-win-win-situation, hvor både firmaet, kunderne og finansielle institutioner drager fordel, er vejen frem.

Med en stolt historie og klare visioner for fremtiden fortsætter Peter Pars A/S med at være en hjørnesten i det grønlandske erhvervsliv.

Cosmos & Co.