Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
HG

Månedens virksomhed: Hotel Qaqortoq

29. August 2024

Hotel Qaqortoq, beliggende i hjertet af Qaqortoq, har gennemgået en bemærkelsesværdig rejse siden dets oprettelse i 1986. Bygget af en gruppe lokale erhvervsfolk, med Erik Nørskov som drivkraften, har hotellet oplevet både op- og nedture, men har altid formået at tilpasse sig og vokse. I 2007 overtog Jim Riis driften og satte gang i en omfattende renovering, som tog et års tid. “Vi joker gerne med, at vi overtog et halvstjernet sømandshjem,” fortæller Jim Riis. Denne humoristiske tilgang understreger den dedikation og passion, som har drevet Hotel Qaqortoq til succes.

Efter renoveringen opnåede hotellet hurtigt fremgang, hvilket viste, at der var et behov for et kvalitetshotel i byen og regionen. I første omgang ansøgte hotellet om at blive kategoriseret med tre stjerner hos HORESTA, da de manglede de nødvendige faciliteter for at opnå en højere klassificering. Over tid forbedrede de deres services og blev senere opfordret til at søge om en firestjernet klassificering. Udvidelsen i 2017 gjorde det også muligt at få konferencelokalerne klassificeret.

Hotel Qaqortoq har gennemlevet store udfordringer, herunder finanskrisen og coronanedlukningerne. Under finanskrisen valgte Jim Riis at nedskalere alt unødvendigt personale og i stedet satse på kvalitet og service. Denne tilgang viste sig at være en succes, da hotellet kom stærkere ud på den anden side. Omsætningen steg, og de ansatte flere medarbejdere, hvilket bekræftede, at de havde valgt den rette strategi.

Da coronakrisen ramte, var hotellet bedre forberedt. Jim Riis advarede samarbejdspartnere og finansieringsinstitutter om de uforudsigelige udfordringer og modtog stor opbakning fra alle parter. Det gav ro og tryghed, både for virksomhedens drift og for personalet. Hotellet formåede igen at komme styrket ud af krisen, og de oplevede en vækst, som de ikke havde turdet drømme om ved købet af hotellet.

Erfaringerne fra at være en “uskolet amatør” i branchen har været uvurderlige. Fokus har altid været på gæsternes behov frem for egne, og hotellet har konstant udviklet sig baseret på gæsternes feedback. Mottoet “dit hjem – hjemmefra!” blev taget meget alvorligt, hvilket gradvist udviklede hotellets amatører til professionelle. Uddannelse af kokke og receptionister samt krav til nyansatte har været en vigtig del af denne udvikling. Hotellet har været heldigt med at tiltrække dygtige og dedikerede medarbejdere, som har spillet en afgørende rolle i hotellets succes.

Et råd, Jim Riis modtog i begyndelsen, var, at ingen hoteller i Grønland kunne tjene penge på at drive en restaurant. I stedet for at bortforpagte restauranten, valgte de at eksperimentere og udviklede hurtigt en menu, der appellerede til lokalbefolkningen. Dette førte til udvidelsen af deres café, som i dag er blevet et brasserie med over 100 siddepladser, der beviser, at det er muligt at tjene penge på mad og servering på grønlandske hoteller.

Hotel Qaqortoq er i øjeblikket i forhandlinger om yderligere udvidelser, primært med fokus på flere værelser. Selvom markedet i øjeblikket er udfordrende med høje materialepriser og renter, er der stor optimisme for fremtiden.

Hotellet har altid stræbt efter at være en del af den generelle løsning for byen og erhvervslivet. De deltager aktivt i møder, workshops og samarbejder og bliver betragtet som en seriøs partner i debatter om fremtidsperspektiver.

Når det kommer til rådgivning om opstart af virksomheder, fremhæver Jim Riis altid vigtigheden af ærlighed og tillid til ens ord som de største egenskaber, en erhvervsmand bør have. Dette har været fundamentet for Hotel Qaqortoqs ledelse og succes.

Visionerne for fremtiden er mange, og hotellets ambitioner rækker langt, men direktør Jim Riis vælger at holde kortene tæt til kroppen for at kunne tackle fremtidige udfordringer bedst muligt.

Cosmos & Co.