Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
132873197_1320052295018751_6747664037596529474_n

Månedens virksomhed

29. July 2022

Intet er mere inspirerende og lærende for en virksomhed end at høre, ’hvordan gør de andre’. Det gælder indenfor ledelse, drift, udvikling og tidens andre aktuelle spørgsmål. I vores store land er det svært at mødes tit. Men også Grønlands Erhvervs medlemmer har glæde af at dele viden.

Derfor fortæller Grønlands Erhverv hver måned om det, vi kalder ’månedens virksomhed’. Vi sætter fokus på virksomheder, der har gjort noget særligt i lokalmiljøet og for bæredygtighed, ligestilling, diversitet, uddannelse, iværksætteri eller har opnået et særligt godt resultat.

Har du en idé til hvem, der kunne være månedens virksomhed fremover, så skriv endelig til os.

I denne måned har vi talt med Narsaq Auto & VVS.

Succesfuldt generationsskifte

I spidsen for det sydgrønlandske firma Narsaq Auto & VVS står Aqqaluk Abelsen og Lisa Hansen. Men det har de ikke altid gjort. I 2020 gennemførte de et generationsskifte, hvor de overtog virksomheden fra Jan Hansen. Det var en minderig dag, fordi Narsaq Auto & VVS bliver i familien. Lisa er datter af Jan, og Aqqaluk og Lisa er grandfætre/-kusiner.

Generationsskiftet er en succes, selvom der har været udfordringer på vejen, fortæller Aqqaluk:

I starten var det svært – især for medarbejderne – fordi det betød forandringer. Jeg er mere kontant i min ledelsesstil, end de var vant til. Og jeg stiller store krav til medarbejderne. De skulle selvfølgelig vænne sig til forandringerne.”

I starten sagde de ældre medarbejdere: ’Vi plejer at gøre sådan,’ og de skulle lige lære, at tingene kunne gøres på en anderledes måde,” forklarer Aqqaluk.

Efter et langt arbejdsliv med mange års hårdt arbejde ønskede Jan at gå på pension og sælge virksomheden. Han har været leder i Narsaq Auto & VVS siden 1984. Derfor var det glædeligt for alle parter, at firmaet blev i familien.

Siden 1984 drev Jan Hansen Narsaq Auto & VVS sammen med Leif Jensen. Men i 2005 måtte Leif træde pga. helbreds årsager. Siden dengang har Jan og konen Cecilie Hansen har drevet firmaet, hvor Lisa blev ansat i 2007.

Jan har hjulpet os godt i gang og kender hele byen. Det er fordelen ved at overtage virksomheden fra familie. Vi synes alle, at det går rigtig godt. Konstellationen er god, og vi bruger hinanden godt. Jan er heldigvis stadig med på sidelinjen, så vi kan sparre med ham – og vi hjælper hinanden med at løse de udfordringer, der opstår,” siger Aqqaluk.

Aqqaluk kommer med ny energi til virksomheden, og det går fremragende, fortæller han:

Jeg har arbejdet en årrække i Nuuk Marinecenter – både som værkstedschef og i salgsafdelingen. Jeg har taget mine erfaringer med mig til Narsaq Auto & VVS, så vi kan udvikle forretningen endnu mere.”

Lisa og Aqqaluk har også oprettet en Facebookside, så hele landet kan følge med i, hvad de laver. Og de har fået mange nye redskaber, så de yder en endnu bedre service og firmaet udvikler sig.

Vi udbygger også nede på havnen, så vi lettere kan servicere både og motorer dernede. Vi har store planer for fremtiden,” siger Aqqaluk forventningsfuldt.

Bidrager til lokalmiljøet

Aqqaluk er en arbejdshest. Hver dag knokler han for, at Narsaq Auto & VVS forbliver en succes.

Men Aqqaluk arbejder ikke kun for Narsaq Auto & VVS – han arbejder også for, at hele Sydgrønland er velrepræsenteret i Grønlands Erhverv. Han er aktiv i lokalforeningen og rejser jævnligt til Nuuk for at repræsentere hele syd-regionen i samarbejde med Jørgen Matthiassen, som er leder i Permagreen og formand for lokaludvalget i Narsaq.

Jeg synes, det er superspændende at være en del af GE-netværket. En af vores største udfordringer er at rekruttere kompetent arbejdskraft. Det gælder i hele håndværkerbranchen. Vi har brug for, at flere unge vælger en håndværksuddannelse. Det er en af de ting, vi arbejder med at løse i GE,” fortæller Aqqaluk.

Også de lokale sportsforeninger har stor glæde af Narsaq Auto & VVS, der sponsor for futsalholdet N-85 NUA. Bl.a. sørger de for, at spillerne fragtes til turneringer uden for Narsaq. Også de årlige kåringer på børneholdene bidrager Narsaq Auto & VVS til ved at sponsorere penge til præmier til spillerne.

Det giver stor glæde for både børn og voksne at være en del af foreningslivet, og det vil vi gerne bakke op om. Hvis vi kan løfte en byrde fra deres skuldre ved at sejle dem til turneringer, gør vi meget gerne det,” siger Aqqaluk.

Narsaq Auto & VVS ligger i Sydgrønland og vedligeholder både brandvæsenets, politiets og sygehusets køretøjer, så vi kan få hjælp i akutte situationer. Men også Blue Ices både bliver prioriteret, så mennesker og post kan fragtes rundt i landet. Og så servicerer de borgernes biler, både, kommunens store maskiner – og alt inden for vvs.

Vi prioriterer brandvæsenet, politiet og sygehuset – faktisk alt der kan ’koste’ menneskeliv. Hvis vi har en aftale med en borger, og der pludseligt opstår en akut situation, så prioriterer vi altid brandvæsenet, politiet og sygehuset. Også selvom det er den samme service, der skal udføres.”

Firmaet tæller 12 medarbejdere, og endnu flere om sommeren. De ansatte er både uddannet som mekanikere og vvs’ere, men der er også flere ungarbejdere.

Cosmos & Co.