Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
udendørs

Corona 2.0 – En ny virkelighed uden restriktioner, tak!

24. January 2022

Naalakkersuisut fremlagde i sidste uge en ny test-strategi. Som følge af den kraftigt indskrænkede mulighed for PCR-testning, har Naalakkersuisut nu meddelt, at de overvejer hvordan restriktionerne skal indrettes, så de i højere passer til den nye teststrategi.

Men restriktioner og begrænsninger er ikke længere vejen frem. Det skaber et A- og B-samfund, som har for store menneskelige, sociale og økonomiske omkostninger. Med den viden, der nu er om sygdomsforløb og smitte bør størstedelen af restriktionerne ophæves og vores hverdag vende tilbage til en normal tilstand.

Grønlands Erhverv mener, at tiden nu er moden til en overordnet omlægning af Corona-strategien og foreslår i den forbindelse følgende:

  1. Ophæv krav om Coronapas i Grønland. Ikke-vaccinerede kan ikke opnå et Coronapas da PCR-tests ikke er offentligt tilgængelige, tekniske udfordringer forsinker registrering af booster-stik, forskel i de danske og grønlandske regler gør at mange pas fremstår som udløbet, immunitet og positiv tests i Grønland registreres ikke i passet og den formelle scanningsfunktion i passet anvendes alligevel ikke.
  2. Så længe andre lande forlanger Coronapas skal det fortsat opdateres og vedligeholdes, så det kan anvendes ved rejser udenfor landets grænser.
  3. Begræns den ”tvungne sygdomsperiode” mest muligt. 10 dage stemmer ikke overens med de typiske sygdomsforløb. Vi skal have folk tilbage på arbejde hurtigst muligt, ligesom ved alle andre sæsonsygdomme.
  4. Drop krav om PCR-test ved indrejse til Grønland og rejser i Grønland.
  5. Ophæv forsamlingsrestriktioner og krav om Coronapas nu. Erhvervslivet kan ikke vente til 5. april.
  6. Skab større fokus på og styrk indsatsen for vaccination af 5-12-årige.
  7. Meld kompensationspakker ud sammen med eventuelle restriktioner – vi er fortsat på bagkant med de eksisterende ordninger.  
  8. COVID19 bør ændre status fra pandemi til almindelig sygdom, som man er begyndt på andre steder i verden.
  9. Tilpas opgørelsesmetoden over indlagte og omkomne med Corona, så der ikke skabes unødig frygt. Den nuværende opgørelse giver et misvisende billede, hvilket skaber mistillid til systemet.
  10. Omlæg kommunikationen og kommunikationsstrategien. Frygt for sygdommen skal reduceres og der skal en ændret indsats til for at nå de grupper i samfundet, der ikke er vaccinerede og som evt. måtte ønske dette. 

Naalakkersuisut bør gå forrest i kampen om at eliminere denne tilstand, hvor befolkningen i praksis er inddelt i to hold, ved at fjerne de restriktioner og krav. Vi har levet med pandemien i to år. Nu er det på tide at komme videre.

Cosmos & Co.