Intet er mere inspirerende og lærende for en virksomhed end at høre, ’hvordan gør de andre.’ Det gælder indenfor ledelse, drift, udvikling og tidens andre aktuelle spørgsmål, hvor Grønlands Erhvervs medlemmer har glæde af at dele viden.
Derfor fortæller Grønlands Erhverv hver måned om det, vi kalder ’månedens virksomhed.’ Vi sætter fokus på virksomheder, der har gjort noget særligt i lokalmiljøet og for bæredygtighed, ligestilling, diversitet, uddannelse, iværksætteri eller har opnået et særligt godt resultat.
Har du en idé til hvem, der kunne være månedens virksomhed fremover, så skriv endelig til os.
I denne måned har vi talt med Lumina Sustainable Materials.
Lumina Sustainable Materials: Fremtiden bliver et eksporteventyr
I efteråret startede minedriftsvirksomheden Lumina Sustainable Materials for alvor sit fremtidige eksporteventyr. Den første sending af nyudviklede industrielle mineraler, GreenSpar2000, blev leveret til en stor europæisk virksomhed. Dermed lød startskuddet til eksport af unikke, bæredygtige mineraler til resten af verden, og det har fået det store smil frem hos direktør Bent Olsvig Jensen.
Lumina driver Qaqortorsuaq minen 80 kilometer vest for Kangerlussuaq. Her udvindes og knuses bjergarten anorthosit, der efterfølgende sælges videre som et industrielt mineral.
Selvom anorthosit har været kendt længe, er der de seneste år opstået en ny interesse fra udlandet for at bruge anorthosit som et element i industrielle materialer. Årsagen er: store miljømæssige fordele.
”Vores materiale har flere anvendelsesmuligheder og kræver færre ressourcer at bearbejde. Det smelter f.eks. ved en lavere temperatur end andre bjergarter,” forklarer Luminas direktør Bent Olsvig Jensen.
Udvindingsarbejdet, der foregår i Qaqortorsuaq minen, medvirker derfor til, at Lumina er leverandør af fremtidens produkter.
Tid til fornyelse
I halvandet år, frem til 2022, holdt Lumina igen med produktionen af mineralet for at følge op på anorthosits genvundne opmærksomhed. Tiden var inde til at rette fokus på frembringelsen af et nyt og forbedret produkt. Resultatet blev GreenSpar2000, som består af knust og bearbejdet anorthosit, der kan anvendes i mange forskelligartede industrielle materialer. Den efterfølgende igangsættelse af produktion og eksport af GreenSpar2000 er et fantastisk skridt for Lumina, men også for hele Grønland.
Men ambitionerne slutter ikke her. Der er udsigt til, at flere produkter ser dagens lys.
”Udviklingen stopper aldrig, vi skal altid produktudvikle. Men lige nu har vi et produkt klar, som vi har haft succes med at tiltrække købere til,” fastslår Bent Olsvig Jensen.
Et særligt arbejde
Lumina har ca. 30 medarbejdere ansat til at arbejde ude på Qaqortorsuaq minen. Fortrinsvist herboende. De arbejder i skiftehold og holder driften i gang. Bent Olsvig Jensen forventer, at antallet af medarbejdere stiger i takt med, at virksomheden lander flere aftaler med de udenlandske virksomheder, som lige nu viser en stor interesse for Luminas nyudviklede produkt.
Manglen på arbejdskraft har ikke spændt ben for udviklingen. Faktisk har Lumina haft held med at tiltrække den nødvendige arbejdskraft med primært lokale medarbejdere, samt en gruppe danskere. Men den positive udvikling betyder, at Bent Olsvig Jensen i fremtiden forventer at ansætte mandskab, også uden for Grønland og Skandinavien.
En unik arbejdsplads
At være minearbejder er noget særligt og kræver en usædvanlig livsstil. I lange perioder er man langt væk fra venner og familie. Medarbejderne indlogeres på en camp, hvor de bor og arbejder i fire uger, tager hjem i to eller fire uger, for derefter at vende retur til minen. Det har sine fordele og ulemper. Men mange vil ikke undvære det.
”Jeg tror, at lige så vel som man skal være af en special støbning for at arbejde på et skib, skal man være det, når man arbejder på en mine,” fortæller Bent Olsvig Jensen.
Arbejdsformen betyder, at man som medarbejder er meget tæt på sine kolleger. Ikke blot i arbejdstiden men 24/7, og derfor er det vigtigt for Lumina, at medarbejderne trives i hinandens selskab.
”Når vi ansætter, kigger vi dels på kvalifikationer, men også på om ansøgeren matcher gruppen. Vi går op i at medarbejderne har det godt sammen,” siger Bent Olsvig Jensen og pointerer:
”I det store hele oplever vi, at der er en god ånd derude.”
Lumina prioriterer lokal samhandel og bidrager til samfundet
Når Qaqortorsuaq minen er i gang, hvad end det gælder udviklingsarbejde eller produktion, så er det noget, der smitter af på Grønlands økonomi både lokalt og nationalt.
”Når man drifter en mine, så drifter man også et lille lokalsamfund. Udover produktionen er der jo en kok, der laver mad, der er en mekaniker, der reparerer køretøjerne, der er personale, der vedligeholder bygningerne,” forklarer Bent Olsvig Jensen.
I Lumina prioriterer man samhandel med lokale aktører meget højt, og det bidrager til at skabe arbejdspladser hos underleverandørerne.
Ved at kaste et blik på begivenhederne i et endnu større perspektiv, bliver det desuden tydeligt, at en virksomhed som Lumina tjener til hele landets økonomi.
”’Miner som vores, de koster små hundrede millioner kroner om året i drift. De fleste reservedele er vi nødt til at købe i udlandet, men alt andet indkøbes så vidt muligt i det grønlandske lokalsamfund, så Grønland har stor gavn af minedriften,” forklarer Bent Olsvig Jensen.
Optimisme og udvikling
Selskabets strategi handler om udvikling. Det gælder både inden for produktudvikling, men også udvikling på forskellige markeder – primært i Europa og Amerika. Som det ser ud lige nu, er Bent Olsvig Jensen meget optimistisk for fremtiden.
Det er Luminas forventning, at de kommer til at kunne tjene penge inden for de kommende år.
”Vi har foretaget nogle ændringer, og vi kan se, at vi har haft succes med det nye produkt. Der er en efterspørgsel på det – nu begynder vi at sælge” fortæller Bent Olsvig med stor optimisme i stemmen, og tilføjer:
”Det har været hårdt og sjovt. Og vi har på egen krop mærket sandheden i, at man skal kravle, før man kan gå – og inden man kan løbe”.
Til spørgsmålet om, hvad der gør Bent Olsvig Jensen glad, og hvad han er stolt af ved sit arbejde, svarer han uden tøven:
”Det her er mine nummer to, der er startet op i Grønland. Den skaffer jobs til Grønland, vi udvinder et rigtig godt mineral og sælger nogle gode produkter, der bidrager godt til miljøet,” og til sidst tilføjer han: ”Jeg synes simpelthen, at det er en win-win for alle, at denne her mine er på vej til at blive en stor succes.”