Forslag til: Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om tidens bestemmelse

Høringssvar til forlag til Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om tidens bestemmelse                                   

Grønlands Erhverv takker indledningsvist for det fremsendte forslag til Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om tidens bestemmelse.

Grønlands Erhverv har følgende bemærkninger til forslaget:

Forslagets bemærkninger angiver, at forslaget imødekommer omkring 2.700 personers ønske om at overgå til tidszone UTC -3. Taget i betragtning, at der bor knap 57.000 personer i Grønland, forekommer 2.700 personers ønske at være et meget tyndt grundlag til fremsættelse af en Inatsisartutlov, der kan have betydelige konsekvenser for landets erhvervsliv.

Hertil kommer, at Formanden for Naalakkersuisut for én måned siden tilkendegav, at den nye ordning, hvor Grønland følger tidszone UTC -2 skulle evalueres (se f.eks. Formanden for Naalakkersuisut om tidszoneændring: -Der skal evalueres (sermitsiaq.ag)). Der ses ikke at være fremlagt eller igangsat nogen dybere evaluering af tidszoneændringen, som lovet af Naalakkersuisut, før dette forslag fremsættes. Grønlands Erhverv henstiller derfor til, at der foretages en grundig analyse af befolkningens ønsker, før en ændring af Inatsisartutloven fremsættes.

Hos Grønlands Erhverv får vi overvejende positive tilbagemeldinger på den nye tidszone til UTC -2, da partnerskaber, leverandøraftaler m.v. mellem Grønland og Europa/Danmark nyder godt af den ekstra times overlappende ”kontortid”.

Vi har foretaget en ”skrivebordanalyse” blandt et repræsentativt udsnit af vores medlemmer. Lidt over 76 % af de adspurgte foretrækker at være på UTC -2, hvor vi kun har 3 timers forskel til Danmark/Europa. Det bærende argument herfor er, at det er nemmere i forhold til handel og samarbejdspartnere i Danmark og Europa, herudover påpeges, at det har haft store omkostninger for IT-virksomhederne at omstille til UTC -2, og at det derfor vil have tilsvarende store omkostninger at skifte tilbage til UTC -3 igen. Det fremhæves også, at der kan være tekniske udfordringer med at skifte tilbage til UTC -3, særligt i den foreslåede kombination med afskaffelse af sommertid.

Lidt over 14 % af de adspurgte hos Grønlands Erhverv er ligeglade med, om vi er på tidszone UTC -2 eller UTC -3, mens kun 9,5 % ønsker at skifte tilbage til UTC -3.

Ustabilitet og slingrekurs i rammer og lovgivning er særdeles uhensigtsmæssig for udviklingen af det grønlandske erhvervsliv – både for eksisterende virksomheder og mulige nye investorer. Overgangen til UTC -2, der blev gennemført for mindre end 6 måneder siden, var ikke uproblematisk. Erhvervslivet har nu indrettet sig efter den nye tidszone og et skifte tilbage til den gamle tidszone vil derfor endnu engang medføre betydelige gener for erhvervslivets mulighed for planlægning. Hertil kan særligt nævnes luftfarten, hvor endnu en ændring af tidszone vil have betydelige omkostninger – ikke alene store økonomiske omkostninger, men også for den fremtidige mulighed for at investere i Grønlands tilgængelighed til gavn for både turisme og erhvervsliv.

Det vurderes at kunne være direkte skadeligt for samarbejdet med vores primærmarkeder i Europa og Danmark, at Grønland med den foreslåede ændring til tidszone UTC -3 samt afskaffelse af sommertid i perioder vil have 5 timers tidsforskel ift. Europa/Danmark. En afskaffelse af sommertid bør ske når/hvis EU afskaffer sommertid, som forudsætningen var under behandlingen af FM2019/55.  

Med disse bemærkninger anmoder vi om, at der forinden forslagets fremsættelse iværksættes en tilbundsgående analyse af befolkningens ønsker og de mulige konsekvenser ved en ændring af tidszone til UTC -3 og ved en afskaffelse af sommertid på et tidspunkt, hvor landets primære handelsmarkeder og samarbejdspartnere stadig opererer med sommer- og vintertid.

Det har betydelige konsekvenser for landets borgere, erhvervsliv og udvikling når lovgivningen ændres frem og tilbage, og der bør derfor foretages et dokumenterbart, tilbundsgående analysearbejde, før lovforslag fremsættes.

(Dette høringssvar er oversat til grønlandsk. Ved evt. uoverensstemmelse eller tvivl, er den danske version den gældende.)

Med venlig hilsen
Eva Jørgensen | Grønlands Erhverv

Cosmos & Co.