Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Billede 3

Månedens virksomhed

28. December 2022

Intet er mere inspirerende og lærende for en virksomhed end at høre, ’hvordan gør de andre.’ Det gælder indenfor ledelse, drift, udvikling og tidens andre aktuelle spørgsmål, hvor Grønlands Erhvervs medlemmer har glæde af at dele viden.

Derfor fortæller Grønlands Erhverv hver måned om det, vi kalder ’månedens virksomhed.’ Vi sætter fokus på virksomheder, der har gjort noget særligt i lokalmiljøet og for bæredygtighed, ligestilling, diversitet, uddannelse, iværksætteri eller har opnået et særligt godt resultat.

Har du en idé til hvem, der kunne være månedens virksomhed fremover, så skriv endelig til os.

I denne måned har vi talt med Arctic Wonderland Tours.

Arctic Wonderland Tours er en turist-succes med et endnu større potentiale

Arctic Wonderland Tours er en virksomhed med både succes og potentiale. Virksomheden blev stiftet for snart 50 år siden. Dengang med seks værelser. I dag er Arctic Wonderland Tours meget mere og byder både på overnatninger på to hoteller, helikopterture, ture på hundeslæde og sejlture. Og 2023 tegner til at blive endnu bedre.

For Arctic Wonderland Tours blev 2022 et fremragende år, og fremtiden ser lys ud. Dels fordi virksomheden i det snart forgange år proaktivt har promoveret Østgrønland som en autentisk destination. Dels fordi 2023 byder på et stort potentiale for flere overnattende gæster – og vigtigt: Bedre rammebetingelser for erhvervet. Det fortæller direktør Mike Nicolaisen, der med glæde og stolthed ser tilbage på udviklingen.

Da de første vinterturister kom i 1974, var det især turene med hundeslæde, der var populære. Otte år senere, da sommerturismen begyndte at få fat, fik de øjnene op for guidede ture i det smukke landskab. Gennem de snart 50 år, som Arctic Wonderland Tours har eksisteret, har de gennem tiden fået mere opbakning fra lokalsamfundet.

”Vi sætter virkelig stor pris på den opbakning, vi har fået, siden vi blev stiftet. Den kan slet ikke overvurderes,” siger Mike Nicolaisen.

Det helt store potentiale ligger i overnattende gæster. Fordi de er her længere end f.eks. krydstogtturister, bruger de byens tilbud bredt, og det er virksomheden glad for, da det styrker erhvervet. Samtidig er det med til at skabe arbejdspladser, fortæller direktøren.

”Vi forsøger at gøre os så attraktive for turisterne som muligt, og vi er taknemmelige for, at de vælger at overnatte. Når de har tre, fire eller fem overnatninger, bliver værdikæden længere, og der kommer flere arbejdspladser. For eksempel skal jeg hyre ekstra opvaskere, rengøringspersonale eller personale til servering. Samtidig kan andre butikker i lokalområdet opleve vækst, fordi overnattende gæster typisk er her i længere tid. Det gør en kæmpe forskel. Det er her, at turisterne skaber værdi for vores land og vores landsdel,” fortæller Mike.

Det handler om små og store ting

Arctic Wonderland Tours har i de seneste år gjort meget for at promovere Østgrønland som turistdestination. Det sker i tæt samarbejde med flere rejsebureauer. Sammenlagt har det givet Arctic Wonderland Tours et fremragende år. 2023 og længere ud i fremtiden har også potentiale til at blive fremragende – men det kræver, at rammerne er gode.

”2022 har været kulminationen på et langt og sejt træk efter Corona og en strategi, vi er lykkedes med. Vi har stort fokus på, at turister fra mange steder i verden kommer og oplever vores unikke natur og kultur. Jeg lader mig sjældent rive med, men jeg vil alligevel kalde det en succes,” siger Mike og fortsætter:

”Alligevel har vi en unik mulighed i denne tid. Vi og resten af vores erhverv kan blive en endnu større succes. Det kræver, at flere af vores gæster vælger at overnatte her, og at vi hele tiden formår at give vores turister gode oplevelser. Skal det lykkes, skal en række helt lavpraktiske ting fungere – f.eks. skal der være toiletter nok i det offentlige rum og vores landgangsbroer skal være flere og bedre. Den slags praktikaliteter har vi en god og konstruktiv dialog med kommunen om – og det er nødvendigt. Det kan lyde simpelt, men de praktiske ting er ofte afgørende for at give turisterne en god oplevelse, som de fortæller andre om, og som betyder, at de kommer igen. Derfor er et godt samarbejde med kommunen og myndighederne vigtigt – de skal vise, at de vil turisme ved at tage hånd om de praktiske rammebetingelser,” siger Mike.

Flaskehals i de højere luftlag

En anden meget væsentlig ting, der har stor betydning for turiststrømmen, er kapaciteten i de højere luftlag, fastslår Mike. Nærmere bestemt fly- og helikoptertrafikken, som han er klar over ikke kan ændres fra den ene dag til den anden, men alligevel gerne vil sætte fokus på.

”Succesen i Østgrønland kan blive større, hvis der kommer flere afgange end de fem om ugen, der er nu fra Island. At der er for få helikopterafgange til og fra Tasiilaq, kan skabe usikkerhed for gæsterne i forhold til, om de kan nå deres fly i Kulusuk, da der ofte er en flaskehals-problematik”, siger han.

For ham er løsningen egentlig simpel.

Der er brug for flere sæder, fastslår Mike og fortsætter:

”Så undgår vi, at gæsterne bliver stressede over eller ligefrem misser deres fly, hvis der kommer en flaskehals på helikopterafgangene til lufthavnen i Kulusuk. Flere sæder står ret højt på vores ønskeseddel.”

”Vi ønsker yderligere at gå ind i helikopter-markedet, så vi løser flaskehalsproblematikken. Men som privat udbyder var det også svært at få til at løbe rundt på grund af de tunge afgifter. Det synes jeg man er nødt til at kigge på. Det kan eventuelt være støtte for at udligne den ulige konkurrence,” fortæller Mike.

I sidste ende handler det for Mike og Arctic Wonderland Tours om gode rammer for erhvervet. De kan gøre, at erhvervet tjener flere penge til samfundet, mener direktøren.

”Hvis man tilrettelægger tingene ordentligt, har vi muligheden for at vokse og tjene flere penge til vores land. Det kan og vil vi, men det kræver de rette rammer for private initiativer. Som jeg ser det, så kan det private godt løfte opgaven og samtidig gavne hele vores samfund,” afslutter Mike Nicolaisen, direktør i Arctic Wonderland Tours.

Cosmos & Co.