Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Malou6

Månedens virksomhed

25. November 2022

Intet er mere inspirerende og lærende for en virksomhed end at høre, ’hvordan gør de andre.’ Det gælder indenfor ledelse, drift, udvikling og tidens andre aktuelle spørgsmål, hvor Grønlands Erhvervs medlemmer har glæde af at dele viden.

Derfor fortæller Grønlands Erhverv hver måned om det, vi kalder ’månedens virksomhed.’ Vi sætter fokus på virksomheder, der har gjort noget særligt i lokalmiljøet og for bæredygtighed, ligestilling, diversitet, uddannelse, iværksætteri eller har opnået et særligt godt resultat.

Har du en idé til hvem, der kunne være månedens virksomhed fremover, så skriv endelig til os.

I denne måned har vi talt med Malou Media.

Malou Media skaber fortællinger, der gør en forskel

Fortællingen om Malou Media startede tilbage i november 2014. Her gik stifter og direktør, Martin Nordlund, en tur i biografen. Det var ikke filmen, der fangede den 27-årige iværksætters opmærksomhed – det var reklamefilmene inden. Her så Martin et hul i markedet, som han fik lyst til at udfylde. Det blev starten på Malou Media.

Egentlig troede Martin, at han skulle være jægersoldat – og det skulle sabbatåret i Grønland som postbud medvirke til. Men da han en dag sad i biografen og så reklamefilmene løbe over lærredet, ændrede det sig – pludselig så han muligheden for et helt andet eventyr. Den dengang 19-årige Martin Nordlund stiftede Malou Media og blev dermed iværksætter. Han stiftede Malou Media med et formål om at skabe gode fortællinger, der gjorde en forskel. Og i dag gør Malou Media en kæmpe forskel for sine kunder og for samfundet via deres fortællinger.

Martin Nordlund har altid haft meget energi – og den energi har han haft brug for som iværksætter. Det har været krævende at starte virksomhed men alligevel kan Martin ikke forestille sig, at lave noget som helst andet. Han ser vores land som det ideelle sted at starte virksomhed. Mulighederne er mange, og man kan gøre en kæmpe forskel.

”Grønland er et fantastisk sted at være iværksætter. Vi har gang i en stor udvikling, og der er mange muligheder,” siger Martin Nordlund og fortsætter:

”De fortællinger vi laver for vores kunder, er med til at gøre en forskel for samfundet. Det er svært at beskrive, hvor glad det egentlig gør mig.”

Fællesskab og mangfoldighed

En af de kampagner som Martin fremhæver, er en landsdækkende kampagne, som Malou Media var med til at lave for Unicef og NAKUUSA. Kampagnens formål var at forebygge at børn bliver holdt udenfor fællesskabet og sætte fokus på mangfoldighed. Malou Media producerede alt fra start til slut – og produktionen gjorde en forskel.

”Der er undersøgelser, der viser, at vores kampagner gør en forskel. I tilfældet med kampagnen for Unicef og NAKUUSA kunne vi se på undersøgelsen, at folk blev bedre venner og tænkte over, at man ikke skulle holde andre ude af fællesskabet,” fortæller han.

Den måde som Malou Media skaber forandringer på, er ikke som de fleste virksomheder gør det. Alligevel kan deres bidrag til vores samfund ikke undervurderes.

”Det er fedt, at vores arbejde kan være med til at skabe reelle forandringer. Det er også det, vi ser som vores bidrag til samfundet. Vi skaber forandringer, der kan mærkes. Vi gør det bare igennem vores kommunikation,” siger Martin.

Tilbød gratis arbejdskraft – og det virkede

Inden Martin kastede sig ud i at være iværksætter, opsøgte han selv gode råd til, hvordan andre har gjort det før ham. Her var et af rådene, at han skulle tilbyde gratis arbejdskraft for at få nye kunder i butikken. Det råd fulgte Martin – og det virkede.

”Da jeg fik rådet om at tilbyde nye kunder gratis arbejdskraft, tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne prøve det af. Det er først efterfølgende, at jeg har fundet ud af, hvor god en beslutning det egentlig var. Det var med til at slå vores navn fast,” siger Martin.

Men der skal ikke være nogen tvivl om, at det var et af de slags øjeblikke, hvor der var masser på spil. For som Martin selv siger det, så er der ikke langt fra succes til fiasko, når man er ny iværksætter. Derfor blev stort set alle vågne time brugt på at tilfredsstille de kunder, der havde sagt ja til at få udført et gratis stykke arbejde.

I dag er det ikke alle vågne timer, Martin Nordlund bruger foran computeren eller ude på optagelser, og hans rolle er også en anden.

”Jeg er blevet bedre til at lave ting, der giver mig energi og ikke udelukkende ting, der tager energi. Jeg elsker mit arbejde, og det er med til at give mig masser af energi. Samtidig ses jeg med mine venner og har en aktiv livsstil. Det er vigtigt, så krop og hoved hænger sammen.”

Da Martin startede Malou Media, var hans rolle at være eksekverende, som han selv siger. Det betød, at han var meget involveret i produktionen enten ude på optagelser eller, når der efterfølgende skulle klippes. Sådan er det ikke i dag. I dag er Martin leder for sine ansatte. Det stiller andre krav til den unge iværksætter.

”Det at gå fra at være en stor del af produktionen til at være leder og have et overblik har selvfølgelig været en ændring. Men det er en ændring, jeg er glad for. Det betyder, at jeg er lykkedes med de mål, jeg har givet mig selv. Det betyder, at vi som virksomhed er vokset,” siger Martin og fortsætter:

”Alle de ansatte er jo ældre end mig, og det er jo også en spændende proces. Som leder har jeg erfaret, at ens ansatte har meget stor respekt for, hvad man har gjort, og hvad man har præsteret. Jeg siger ikke, at alderen så slet ikke betyder noget, men det bliver en mindre faktor.”

Fremtiden er delt op i to

Når det kommer til fremtiden, deler Martin Nordlund den op i to. Der er målet for fremtiden, og så er der drømmene for fremtiden. Målet for fremtiden beskriver Martin meget kort, men fremtidsdrømmene er en anden sag.

”Målet for fremtiden er, at vi skal være de bedste. Det er meget simpelt,” siger en grinende Martin Nordlund, der godt selv kan se, at drømmene for fremtiden ikke kan siges lige så kort.

”Jeg kunne godt tænke mig, at vi i fremtiden laver mere indhold til vores egne kanaler. Det er svært at prioritere det, når vi i perioder har meget travlt. Men hvis vi en dag kunne lave vores egne podcast eller serier, så ville det være virkelig fedt. Drømmen er, at Malou Media bliver den største informationskanal om iværksætteri og markedsføring,” afslutter Martin Nordlund.

Cosmos & Co.