Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
KE

Månedens virksomhed

28. September 2022

Intet er mere inspirerende og lærende for en virksomhed end at høre, ’hvordan gør de andre.’ Det gælder indenfor ledelse, drift, udvikling og tidens andre aktuelle spørgsmål. I vores store land er det svært at mødes tit. Men også Grønlands Erhvervs medlemmer har glæde af at dele viden.

Derfor fortæller Grønlands Erhverv hver måned om det, vi kalder ’månedens virksomhed.’ Vi sætter fokus på virksomheder, der har gjort noget særligt i lokalmiljøet og for bæredygtighed, ligestilling, diversitet, uddannelse, iværksætteri eller har opnået et særligt godt resultat.

Har du en idé til hvem, der kunne være månedens virksomhed fremover, så skriv endelig til os.

I denne måned har vi talt med Z Meetings.

Z Meetings er med til at sætte vigtige emner på dagsordenen

Det er svært at sige konference i Grønland uden også at nævne Karin Egede, der er grundlægger og ejer af virksomheden Z Meetings. Karin arrangerer møder og konferencer og har gjort det siden 2005. Karin er med til at sørge for, at vigtige og afgørende emner for Grønlands fremtid bliver belyst og debatteret. Derudover bidrager hun til, at underleverandørerne i forhold til logistik, hoteller og konferencesteder har løbende arbejdsopgaver.

Når man taler med Karin Egede fra Z Meetings, kan man ikke undgå at blive smittet af hendes gåpåmod. Der er fart over feltet, og hun er villig til at gå langt for sine kunder og samarbejdspartnere, når der skal afvikles konferencer. Karin ser lyst på fremtiden for Grønland og hendes virksomhed efter et par hårde år med Corona.

Fremtiden er lys – også for Z Meetings

Medvirkende til de lyse udsigter er fremtidens tre nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq. For som det er lige nu, giver de mindre lufthavne udfordringer, når der skal afvikles store konferencer.

”Det kommer til at gøre logistikken meget nemmere. Det giver os mulighed for at chartre større fly. Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det bare lettere at flyve 200 ind samlet i stedet for otte fly af 34,” siger Karin.

De seneste aktiviteter som Karin har arrangeret, er blandt Vestnorden i Nuuk – en årlig turistmesse, Arctic Circle Greenland Forum – der fokuserede på klima og geopolitik i Arktis, Arctic Parliamentarians, der fokuserede på forskellige aspekter i Arktis. Det er i høj grad vigtige emner for Grønlands fremtid. Karin kan naturligvis ikke stå for det hele – og det betyder, at hun bruger sit store netværk og benytter sine gode kræfter i lokalsamfundene. Det kan være aftaler med hoteller, catering-firmaer eller tolke.

”Det giver mig en meget stor tilfredsstillelse, at mit arbejde med konferencer eller messer bidrager til, at andre virksomheder eller mennesker også nyder godt af det,” siger Karin.

Grønlands Erhverv er altid glade for at arbejde sammen med Karin fra Z Meetings. Det seneste samarbejde, vi havde sammen, var Future Greenland. Det er landets største erhvervskonference, der i år blev afholdt under titlen ”En ny vækstdagsorden – Hvad skal der til – fra visioner til handling?” Her blev vigtige emner som diversitet, Rigsfællesskab, finanspolitik, bæredygtighed, Grønland i 2050, partnerskaber, turisme, folkeskolen samt forsvar og sikkerhed berørt.

Blæksprutten med det store overblik

I løbet af et år har Karin fire til fem konferencer, som hun afholder for forskellige kunder, hvor nogen er større end andre. Karin beskriver selv sin rolle som blæksprutten med det store overblik til konferencerne, og hvis man har været til en konference med Karin som arrangør, så kan man ikke være uenig. Til spørgsmålet om hvor meget der egentlig kan være at holde styr på før, under og efter en konference smiler hun og opremser spørgsmålene uden tøven:

”Hvor mange flybookinger skal vi lave? Hvor mange hotelværelser skal der bookes, og hvor? Hvor skal der stå stande i lokalet? Hvad skal de have at spise? Hvilket tidspunkt skal der bestilles busser til? Er der nok tolke?” lyder det fra Karin, der understreger, at de her spørgsmål kun bliver stillet før, konferencerne starter. Så kommer der flere spørgsmål og udfordringer undervejs.

Her handler det om for Karin at forudse potentielle udfordringer, og forebygge dem. Det lykkes ikke altid – men det tager Karin med oprejst pande.

”Der er selvfølgelig ting, der skal ordnes undervejs, men det synes jeg egentlig også, er det sjove. Hvis det bare kørte snorlige, så ville der jo ikke være nogen udfordringer i det,” siger Karin. Der er særligt en udfordring, der står tilbage efter hendes 17 år som selvstændig i Z Meetings, hvor det var mere end bare småting, der skulle ordnes undervejs.

Konference tilsat vulkanudbrud

I 2010 skulle Karin være med til at afholde en konference med omkring 400 deltagere. Her var det ikke en del af planen, at et vulkanudbrud i Island skulle lamme store dele af flytrafikken. Da vulkanudbruddet skete, var der 200 af deltagerne, der sad fast i Nuuk og 200 af deltagerne, der sad fast i Danmark.

”Hver morgen havde vi simpelthen en briefing om, hvad vi kunne gøre, og hvad situationen var. Kan vi få lov til at flyve dem ud, var det første spørgsmål. Det endte med, at vi fløj dem via Canada, for der var luftrummet noget andet. Men det var jo deltagere fra Europa, så det var ret specielt og et par vilde døgn. Det var ikke søvnen, der blev prioriteret,” fortæller Karin.

Gode råd til andre der har en iværksætter i maven

Karin er en ægte iværksætter, der har taget sagen i egen hånd. Inden hun fik set sig om, var der gået 17 år. Hun håber, at hun kan være en inspirationskilde til andre, der også har en iværksætter i maven, men man skal være forberedt, mener hun.

”Det er vigtigt, at man tænker langsigtet. Det kan være, at det går godt i en periode, og så går det mindre godt i andre perioder. Det mærkede jeg selv under Corona,” siger Karin og fortsætter:

”Men hop ud i det. Man skal tage beslutningen, og så skal man lade være med at gøre det halvt. Der har været og er så mange gode tiltag i Grønland for at støtte iværksætteri. Det håber jeg virkelig bliver udnyttet i fremtiden,” afslutter Karin.

Cosmos & Co.