Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Miki Brøns POLAR_12ny

Månedens virksomhed

31. August 2022

Intet er mere inspirerende og lærende for en virksomhed end at høre, ’hvordan gør de andre’. Det gælder indenfor ledelse, drift, udvikling og tidens andre aktuelle spørgsmål. I vores store land er det svært at mødes tit. Men også Grønlands Erhvervs medlemmer har glæde af at dele viden.

Derfor fortæller Grønlands Erhverv hver måned om det, vi kalder ’månedens virksomhed’. Vi sætter fokus på virksomheder, der har gjort noget særligt i lokalmiljøet og for bæredygtighed, ligestilling, diversitet, uddannelse, iværksætteri eller har opnået et særligt godt resultat.

Har du en idé til hvem, der kunne være månedens virksomhed fremover, så skriv endelig til os.

I denne måned har vi talt med Polar Seafood.

Polar Seafood tager ansvar for medarbejderne – og blev kåret til årets virksomhed

Ordentlighed og ansvarlighed er en del af Polar Seafoods DNA. Sædvanligvis taler Miki Brøns ikke meget om det. Men ikke desto mindre er det netop udstrakt ansvarlighed overfor medarbejderne, der sidste år fik SIK til at kåre Polar Seafood som årets virksomhed. En vigtig årsag var Polar Seafoods indsats under Corona: Hvis en timeansat eller et familiemedlem til en timeansat blev syg med Corona, fik de fuld løn under sygdomsperioden.

SIK, der er lønmodtagernes organisation, kårede i år Polar Seafood som årets virksomhed. Og det skaber både stolthed og glæde i hele organisationen.

”Det er et stort skulderklap, og det er noget, vi er rigtig stolte over,” fortæller Vicedirektør i Polar Seafood Miki Brøns.

Når han taler, er det tydeligt, at medarbejdernes ve og vel ligger ham på sinde, og at de er fundamentet for virksomheden. Det er sådan, det er, og sådan har det altid været. Medarbejderomsorg er vigtig, og Miki Brøns ser det som en af virksomhedens fornemmeste opgaver at vise ansvarlighed over for medarbejderne. Også når det er svært.

”Vi vil gerne være en ansvarlig arbejdsplads, og det synes vi også, at vi er. Vi er til at regne med, hvis livet er svært. Når man har så mange medarbejdere, som vi har, så vil der altid være mange forskellige udfordringer. Vi gør os umage for at støtte op om vores medarbejdere – også når vi ikke behøver det, og loven siger, at vi skal. Det er én af måderne, vi viser ordentlighed på,” siger Miki Brøns.

Da SIK uddelte prisen til Polar Seafood, var det især virksomhedens håndtering under Corona-perioden, der blev fremhævet. Dengang var det sådan, at hvis en timeansat eller et familiemedlem til en timeansat blev syg med Corona, fik de fuld løn under sygdomsperioden.

”Vi har mange timelønnede på vores fabrikker. Dem hjalp vi selvfølgelig og gav dem fuld løn, når de selv eller familien blev ramt af Corona, og de måtte i isolation og ikke kunne arbejde. Det var ikke et lovkrav, men for os var der ingen tvivl – også timelønnede skulle kompenseres.”

Kunsten er at have gode folk

Polar Seafood blev stiftet i 1984. Flere af medarbejderne har været ansat i firmaet siden starten, og Miki har gennem sin opvækst set, hvad det betyder at have gode medarbejdere. 

”Min far var med til at stifte virksomheden, og jeg har været med ham på arbejde, siden jeg var knægt. Det har altid være rigtig spændende, og jeg kan se, at min far var en klog mand. Han gjorde sig umage med at behandle folk ordentligt, og det skabte en loyalitet, og betød, at han kunne omringe sig med gode folk,” siger Miki Brøns.  

”Vi gør vores bedste for at skabe gode rammer for medarbejderne. De er vores grundelement,” siger han.

Parate til at gå langt for medarbejderne

Det, der kendetegner Polar Seafood, er, at de er parate til at gå langt for, at deres medarbejdere har et godt og langt arbejdsliv i virksomheden. Det gør de ved at være fleksible og tilpasse jobmulighederne for de ansatte internt i virksomheden samtidig med, at de kan uddanne sig – og uddannelserne gavner ikke kun Polar Seafood og den enkelte medarbejder men hele det Grønlandske samfund.

”Hvis ikke vi havde vores dygtige medarbejdere, så stod vi ikke her i dag. Derfor er det også vores opgave at tilpasse jobbets indhold til medarbejdernes ydeevne – fx når de bliver ældre, så de kan være hos os og på arbejdsmarkedet i så lang tid, som muligt,” siger Miki Brøns og giver et eksempel.

”Når vores medarbejdere bliver ældre, kan de måske ikke længere løse de samme opgaver, som da de var yngre. Så finder vi en anden funktion til dem. Det, synes vi, er helt naturligt,” siger Miki Brøns.

Polar sørger for uddannelse

Miki Brøns fortæller med stolthed om Polar Seafoods aspirant-program. Her får unge fiskere muligheden for at være en del af programmet, hvis de en dag gerne vil være maskinchefer, fabrikschefer eller skippere. De tilrettelagte uddannelsesforløb skal være med til, at de forhåbentlig er ansatte hos Polar Seafood mange år ude i fremtiden.

Men det er ikke kun den arbejdsmæssige fremtid, som Polar Seafood uddanner deres medarbejdere til. Det er også den private.

”Det seneste hold, vi havde igennem aspirant-programmet, havde et kursus i privat økonomihåndtering. Her havde vi lavet en aftale med banken,” fortæller Miki Brøns og fortsætter:

”Det er ikke noget, vi behøver. Men vi ser det som en del af vores ansvar at uddanne hele mennesker. Så kan det være, at de kan købe det hus eller den båd, de ønsker sig og samtidig være et godt sted økonomisk,” siger Miki Brøns.

Planen er, at den administrative del af virksomheden også skal have et lignende program på sigt, fortæller Miki Brøns. Han ser det som helt afgørende for, at Polar Seafood fortsat kan være en virksomhed i fremdrift.

Cosmos & Co.