Mette og Pipaluk sammen_0002

Månedens virksomhed

7. June 2022

Intet er mere inspirerende og lærende for en virksomhed end at høre, ’hvordan gør de andre’. Det gælder indenfor ledelse, drift, udvikling og tidens andre aktuelle spørgsmål. I vores store land er det svært at mødes tit. Men også Grønlands Erhvervs medlemmer har glæde af at dele viden.

Derfor fortæller Grønlands Erhverv hver måned om det, vi kalder ’månedens virksomhed’. Vi sætter fokus på virksomheder, der har gjort noget særligt i lokalmiljøet og for bæredygtighed, ligestilling, diversitet, uddannelse, iværksætteri eller har opnået et særligt godt resultat.

Har du en idé til hvem, der kunne være månedens virksomhed fremover, så skriv endelig til os.

I denne måned har vi talt med InuaCare.

Fra fodpleje til Danish Beauty Award

InuaCare rummer det hele: Iværksætteri, bæredygtig produktion og ikke mindst lokal erhvervsudvikling. Samtidig er virksomheden et forbillede på, hvordan en god idé koblet med vilje og ihærdighed kan udvikles til et eksporteventyr, som mange er stolte af.

Bag står en vaskeægte ildsjæl, Anne Mette Koustrup Nielsen. I 2008 starter hun med fodpleje, og hurtigt går det godt. Faktisk så godt at Anne Mette må have hjælp. Det får hun fra sin svigerdatter Pipaluk Kathrine Nielsen – og sammen skaber de det cremeeventyr, der i 2014 kommer til at hedde InuaCare.

Drivkraften

Da Anne Mette starter som fodterapeut, erfarer hun hurtigt, at produkterne på markedet ikke virker som ønsket. Som den engagerede, dedikerede sjæl, hun er, accepterer ikke ’bare’, men går i stedet på urtejagt i den smukke, alsidige natur – og det lykkes Anne Mette at finde seks urter, der er godt og effektivt kan bruges som hovedingredienser i naturlige hudplejeprodukter.

Med en uddannelse som laborant i bagagen, ved Anne Mette, hvad hun skal, og hurtigt laver hun cremer til brug i fodklinikken.

Nyt forretningsben

Oprindeligt er det ikke en del af planen, at cremerne skal sælges som et selvstændigt produkt. Men de virker så godt, at kunderne begynder at spørge, om de kan købe til sig selv og deres familier – og det bliver starten på et nyt forretningsben, forklarer Anne Mette:

Den gode creme skulle egentlig bare bruges i min egen klinik. Men kunderne ville gerne købe den med hjem til sig selv og andre – og det startede et lille salg.”

Det var en stor dag, da en kunde første gang sagde til mig: ’Kan jeg købe noget mere?’,” fortæller Anne Mette, der selv har givet det til sin familie, og oplevet at det ikke bare virker i fodplejen, men også har fjernet eksem. Selv har Anne Mette flere eksempler på, at cremen dæmper symptomer på psoriasis. Hun har det selv og fortæller, at når hun bruger cremen, har hun stort set ingen symptomer.

Anne Mettes egne oplevelser koblet med kundernes tilbagemeldinger betyder, at hun i dag ved, at hun har gjort en forskel. Hun ved, at hun har udviklet et produkt, der hjælper og gavner mange – og netop dét er hendes drivkraft til at producere til salg i butikker mange steder i ind- og udland.

Folk ringer og stopper mig i byen og takker, fordi produktet hjælper dem. Deres tilkendegivelser giver mig et kolossalt drive. Jeg kan ikke forestille mig noget mere meningsfyldt end at hjælpe andre. Og så er det ekstremt dejligt at mærke, hvordan vi er med til at gøre grønlænderne stolte. Vi føler os som et fodboldhold – hele nationens stolthed, fordi vi viser, at Grønland er mere end fisk og råstoffer. Grønland er rig på planter, man har brugt i tusindvis af år, fordi de er immunstyrkende,” fortæller Anne Mette.

Drømmer stort

Anne Mette og Pipaluk har haft fart på siden starten i 2014. I dag har InuaCare 12 produkter på hylderne, og flere er på vej. Produkterne forhandles i dag flere steder i Grønland, Danmark, Hong Kong og USA, men ambitionerne er skyhøje. De drømmer om, at produkterne skal forhandles i stormagasiner og i endnu flere dele af verden. Allerede nu er InuaCare på vej til Beijing.

Et af de seneste store resultater er nomineringen til Danish Beauty Award i kategorien Årets Care & Protect Pris. Og selvom InuaCare er stolte af nomineringen, er ambitionerne ikke til at tage fejl af: Næste gang vil de vinde.

Respekt for natur og lokal udvikling

Det er helt centralt for Anne Mette og Pipaluk, at deres hudplejeprodukter bliver udviklet med respekt for naturen. Derfor er missionen også at lave gode produkter og samtidig bevare og beskytte naturen.

Vi vil være bæredygtige i alle aspekter – lige fra emballage til de ingredienser, vi bruger. Vores emballage er fremstillet i genbrugelige og nedbrydelige materialer. Og vi uddanner vi vores samlere, så urterne bliver plukket på den rigtige måde og kan gro igen. Det er f.eks. vigtigt, at vi ikke hiver op med rod. Til gengæld er det en styrkelse for planten, at vi jævner ud i den,” siger Anne Mette.

Men ikke kun den biologiske bæredygtighed er vigtig for InuaCare – de ønsker også at skabe arbejdspladser i lokalområdet. Derfor er mest mulig produktion bevaret i Grønland.

Gode råd til iværksættere

Anne Mette har haft en kringlet vej til, hvor hun er i dag. Hun er oprindeligt uddannet laborant efterfulgt af en uddannelse i økonomi og IT. Det har gjort hende til inspektør på handelsskolen i Qaqortoq, hvor hun bl.a. har undervist i iværksætteri. Da hun på et tidspunkt har orlov fra handelsskolejobbet, bruger hun tiden på at uddanne sig i klinisk fodpleje.

Uddannelsen i klinisk fodpleje skaber interessen for hudplejeprodukter. Derfor tager hun efterfølgende en række alternative uddannelser, bl.a. i hudterapi.

Blandingen af mine uddannelser går op i en højere enhed med det, jeg laver i dag. Jeg har brug for alt, hvad jeg har lært,” siger Anne Mette.

Spørger man Anne Mette, hvad hendes råd til andre iværksættere er, siger hun:

  1. Jeg tror på, at vi har alle nogle kompetencer, vi kan udnytte. Men man må ikke tro, at man kan det hele selv. Det har jeg mærket på egen krop. Man skal i stedet samarbejde med nogen, der kan det, man ikke selv kan – og være god til at uddelegere. Det koster, men det er det, der giver både succes og frihed. Det er mit første og vigtigste råd.
  2. Lad være med at fokusere på bundlinjen. Der er mange, der tror, at man skal have en idé, og så bliver man rig. Processen er vigtig, og den kan være lang. Det kræver så meget at være selvstændig, så man skal brænde for det.
  3. Giv ikke op. Det virker uoverskueligt mange gange i løbet af processen, men man skal være tålmodig og tro på, at det lykkes.
  4. Man skal lære at sine fejl. Det viser sig, at mange idéer ikke kan følges til dørs. Så man skal lære af sine fejl og tænke videre. Man er nødt til at fejle for at lære.
  5. Man må ikke tænke på sine fejl som et personligt nederlag. Som iværksætter ejer man sine idéer som et hjertebarn, men man skal alligevel kunne distancere sig fra det.

Cosmos & Co.