En ny vækstdagsorden: Hvad skal der til – fra visioner til handling? Det er det store spørgsmål, som stilles på Future Greenland-konferencen, og som Grønlands Erhverv håber at få svaret på.
GE’s medlem Palle Christiansen er CEO i energiselskabet Anori A/S, og han har en del af svaret. For Grønland har potentiale til at markere sig og skabe et eksporteventyr inden for grøn vindenergi, men det kræver, at politikerne giver virksomhederne bedre rammer, siger han.
Vi har spurgt Palle om, hvorfor Future Greenland er en vigtig konference for erhvervslivet, og hvordan konferencen kan være med til at sætte fokus på vindenergi og kickstarte det grønlandske eksporteventyr. Palle siger:
I Anori skal vi bruge konferencen til gøre opmærksom på vores virksomhed og vise, at Grønland kan rigtig meget. Vi skal vise verden og de andre deltagere – fra både det offentlige og private – at vi er helt fremme i skoene ift. bæredygtig energi.
Future Greenland er den vigtigste netværkskonference. Grønlands Erhverv har skabt rammerne for dialog, og samlet spændende mennesker fra både erhvervslivet og politik – ovenikøbet fra flere dele af verden.
På konferencen vil jeg tale med politikerne. Mit budskab er, at den grønne omstilling er kommet for at blive, og konflikten i Ukraine har accelereret behovet for, at udviklingen går endnu stærkere. Det skal de forstå og handle efter.
I Grønland er vi heldige, fordi vi har forholdene til at skabe vedvarende energi ved at udnytte de potentialer, der er i vindkraft. Vi har mulighederne for selv at kunne lave brændstof. Det vil dæmpe vores import – og det vil endda betyde, at vi kan eksportere energien til andre lande. Det er helt centralt, hvis vi skal være økonomisk selvbårne.
Men det kræver, at lovgivningen er på plads. Og at sagsbehandlingssystemerne bliver forbedret.
Vi har faktisk en unik mulighed – vi kan nemlig lave et eksporteventyr, fordi vi kan lave vindmølleparker uden at genere nogen, fordi vores land er så stort. Det skal udnyttes, men det kræver, at politikerne ser og forstår mulighederne i vindkraft. Produktion af grøn energi kan vi skabe i et offentligt-privat samarbejde, der gavner hele befolkningen. Når vi politisk har skabt de nødvendige rammer, kan vi i selskaber som Anori drive energianlæggene og sikre grøn energi til Grønland og flere andre lande.
Med de rigtige rammebetingelser vil energiselskaber som os være til gavn for hele samfundet. Når vi tjener penge, sender vi penge direkte videre til samfundet gennem skatter og afgifter. Det betaler for f.eks. landets børnehaver, skoler og ældrepleje. Samtidig skaber vi arbejdspladser og bidrager til den grønne omstilling.
Det glæder jeg mig til at tale om på Future Greenland – så vi sammen kan skabe et Grønland i udvikling.
Foto: Justin Bulota