Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Klausen lysnet - crop (2 of 4) 1.0

20 års arbejde for gode vilkår for erhvervslivet i Grønland

29. August 2022

20 års samarbejde. Det er hvad Karsten Lyberth-Klausen og Grønlands Erhverv fejrer i denne måned. Meget er sket, siden Karsten første gang trådte ind ad døren til GEs kontorer, men når han ser tilbage, er der især ét tema, der har været gennemgående: Nemlig at sikre adgangen til kvalificeret arbejdskraft.

I 2021 blev fast-track ordningen indført, og det har gjort underværker for erhvervslivet. Men når Karsten ser på fremtiden, er det fortsat manglen på kvalificeret arbejdskraft, der er stopklodsen for udviklingen af fremtidens Grønland.

I august 2002 blev Karsten Lyberth-Klausen ansat som sekretariatschef i Grønlands Erhverv. Det hylder vi i dette portræt af manden, der har været med til at sætte retningen for Grønlands Erhverv i 20 år.

Vikariat blev til 20 år i GE

Karsten Lyberth-Klausen startede sit arbejdsliv som håndværker i Odense. Sideløbende med jobbet som håndværker uddannede han sig til jurist på Aarhus Universitet. Han startede sin karriere som jurist i Retshjælpen og senere Mødrehjælpen i Odense. Dengang var det ikke planen, at han en dag skulle fejre 20-års jubilæum som sekretariatschef i Grønlands Erhverv.

Men et vikariat på et år i Grønland var startskuddet til netop dette. Dengang for 30 år siden var det nysgerrighed, der gjorde, at Karsten havde lyst til at arbejde i Grønland. Den nysgerrighed har han stadigvæk, og den vender vi tilbage til.

Jobsamtale i lufthavnens kantine

Det var lufthavnen i Kangerlussuaq, der dannede rammen for jobsamtalen mellem den daværende direktør Ole Ruud og Karsten Lyberth-Klausen. Ole Ruud så Karsten som det perfekte match til at sætte erhvervslivets vilkår og udvikling i fokus.

Det endte med, at Ole og jeg mødtes i kantinen i Kangerlussuaq, hvor vi holdt jobsamtalen. Ole var på vej til Danmark, og jeg kom fra Danmark,” fortæller Karsten og smiler ved tanken om samtalen i kantinen, der blev starten på et eventyr – og en kamp for at skabe gode rammer for erhvervslivet. Til spørgsmålet om hvorfor han sagde ja til jobbet, svarer Karsten, at det især var Grønland Erhvervs politiske holdning og aktive stillingtagen, der gjorde, at han tændte på jobbet.

Karsten havde ikke regnet med, at Grønlands Erhverv skulle være hans arbejdsplads på nu 20. år. Men han finder stor glæde i dagligdagen på kontoret i Nuuk med alt, hvad den indebærer. Her har han mange forskellige opgaver, der er med til at give Grønlands erhvervsliv de bedste vilkår.

Det er især den erhvervspolitiske del, jeg synes, er utrolig spændende. Her kan vi tale med Naalakkersuisut, Inatsisartut og virksomhederne – og sammen skabe de bedste rammer for erhvervslivet. Det gør vi, når vi mødes med politiske samarbejdspartnere,” siger Karsten.

Når Karsten ser tilbage, er det især Corona-perioden, der står klart. Det var en udfordrende tid for virksomhederne i Grønland, som, han mener, blev løst rigtig godt via et stærkt samarbejde med Selvstyret.

Under Corona var jeg rigtig meget på, for der lå en stor og uventet opgave på vores bord. Jeg synes, at vi lykkedes rigtig godt med at give virksomhederne gode vilkår og kompensation. Det kunne lade sig gøre, fordi vi havde et godt samarbejde med Selvstyret,” fortæller Karsten.

Fremtidens udfordringer

Karsten er slet ikke i tvivl om, hvad den store udfordring bliver for Grønlands erhvervsliv i fremtiden.

Den største udfordring, er mangel på arbejdskraft. Det har det været i mange år og er det fortsat,” lyder det uden tøven fra Karsten.

Det er især Grønlands unge befolkning, som Karsten og resten af Grønlands Erhverv meget gerne vil have ind på arbejdsmarkedet.

Vi har desværre mange unge mennesker, der ikke er i gang med noget, og dem kunne vi godt bruge på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt, at vi laver nogen indsatser til den unge målgruppe,” og fortsætter:

Derudover står vi over for en udfordring i forhold til at rekruttere arbejdskraft. Vi er allerede godt i gang med fast-track ordningen, men den ser ud til at fungere bedst for europæisk arbejdskraft og ikke asiatisk arbejdskraft, som vi ser mere og mere af på det grønlandske arbejdsmarked.” 

Selvom fast-track ordningen stadigvæk har mangler, så ser Karsten ordningen som en succes. En succes der forhåbentlig kan blive bygget videre på i fremtiden.

Drevet af nysgerrighed

Man skal ikke være sammen med Karsten i mange minutter, før man finder ud af, at han er drevet af nysgerrighed og lysten til at blive klogere. Karsten har et hav af efteruddannelser og kurser bag sig, hvilket ikke kunne have ladet sig gøre uden nysgerrigheden. Inden længe kan han skrive et nyt kursus på CV’et, når kurset i regnskab er gennemført.

Det er ikke kun sin egen uddannelse, som han investerer tid i – det er også andres. Det sker, når Karsten underviser i medieret på universitet og via sin post som formand for bestyrelsen på Niuernermik Ilinniarfik. Målet for Karsten med dette er at give noget tilbage til det samfund, der står ham nært.

Det at kunne give noget tilbage, giver mig rigtig meget. Og så kan jeg forhåbentlig være med til at skabe noget arbejdskraft til det grønlandske samfund,” fortæller Karsten.

Selvom passet siger 63 år, tror Karsten på, at der går noget tid inden han for alvor kan dyrke sine mange fritidsinteresser. ”Det bliver ikke til så meget tid til badminton, guitar eller fiskeri og min nye hobby golf. Men mon ikke den tid nok skal komme en dag,” afslutter jubilaren.

Cosmos & Co.