Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
DSC_3674 (002)

Kvindernes Internationale Kampdag

8. March 2022

I dag fejrer hele verden Kvindernes internationale kampdag.

GE bruger mærkedagen til at opfordre erhvervslivet til at tænke over, hvordan virksomheder kan skabe bedre rammer for talenter uanset deres køn.

Det er helt afgørende for virksomheders succes, at de har adgang til dygtige og talentfulde medarbejdere og ledere. Alle kompetencer og ressourcer skal i spil uanset køn, alder, nationalitet, seksuel orientering, uddannelse, baggrund mv., hvis vores virksomheder skal få de bedste idéer til produkter og serviceydelser, som kan bidrage til deres og samfundets udvikling, succes og vækst.

Tallene rykker kun langsomt. Men det går fremad med andelen af kvinder i toppen af erhvervslivet – en af dem er Rina Reimer Madsen, medejer og direktør i Aasiaat Olie. Hun er et eksempel på en kvinde, der har udfoldet sit talent og grebet de muligheder, hun har fået.

Oprindeligt er Rina uddannet sygeplejerske. Efter en årrække som sygeplejerske og to gange på barsel, havde hun mistet gnisten og meningen med sit arbejde. På samme tid blev hun kontaktet af Aasiaat Olie, der havde et godt tilbud: Ville hun være direktør? Det krævede grundig overvejelse, men Rina takkede ja og har ikke fortrudt et splitsekund.

Når Rina fortæller sin historie nu, er det blandt andet, fordi hun håber, at hun som rollemodel kan inspirere andre kvinder og vise dem, at karriere og familieliv kan gå hånd i hånd, hvis man tager en uddannelse, planlægger og har et godt bagland.

Egentlig mener Rina ikke, at vi skal tale kønsroller. For hende handler det nemlig om kompetencer og interesser.

”Dem, der vil, de bliver direktører. Det handler om tre ting: At kunne og at have interessen og viljen. Ikke om køn. Vi skal starte et andet sted. Vi skal skabe nysgerrighed og interesse for at lære blandt vores børn. Det skal være drivkraften. Uanset køn,” siger Rina.

Som uddannet sygeplejerske lå det ikke i kortene, at Rina skulle være direktør og drive forretning. Det krævede grundig overvejelse, før hun tog springet. Rina fortæller:

”Jeg brugte et år på at overveje de fordele og ulemper, der ville være forbundet med at skifte retning. For mig handlede det om, at det kunne hænge bedre sammen familiemæssigt. Med stillingen som direktør fik jeg frihed og fleksibilitet, så vores familie fik flere muligheder for at rejse og bl.a. besøge vores familie i Danmark. På den anden side var det en helt ny verden, jeg skulle ind i. Jeg skulle lære at drive forretning. Men det skræmte mig ikke, for jeg vidste, at jeg havde mit bagland i orden. Samtidig er jeg god til at sætte mig ind i nye ting – og det vidste jeg, at jeg fik brug for. Jeg vidste, det ville blive benhårdt, men heldigvis kan jeg 10 år senere sige: Det har været det hele værd.

Det har altid været min nysgerrighed, der har drevet mig. Det tror jeg, man skal have med fra barnsben. I skolegangen skal man dyrke nysgerrigheden. Vores børn skal have en interesse for at lære nyt og blive klogere. Derfor er jeg også gået ind i skoleprojektet i lokalforeningen i Aasiaat. Vi laver lektiecafé for børnene. Vi kommer ud på skolen for at holde oplæg om vores arbejde, og så inviterer vi dem ud på vores arbejdspladser. Det er fantastisk at mærke den forandring, det skaber blandt børnene, når de opdager alle de muligheder, de har – hvis de vil.

Jeg drømmer om, at flere unge tager en uddannelse. For mine egne to drenge og de kommende generationer håber jeg, at deres nysgerrighed og videbegærlighed betyder, at de tør at tage de chancer, de får i livet. Det kræver, at de stiller spørgsmål og forholder sig kritisk til den verden, vi lever i.

Hvis jeg skal give gode råd til unge mennesker, så handler det om: Lad være med at fokusere på, om du er mand eller kvinde. Dyrk din nysgerrighed og interesser dig for den verden, vi lever i. Du skal tage ansvar for dig selv og din egen udvikling. Hvis du gør det, står verden åben.”

Cosmos & Co.