Den 1. januar 2025 træder en ny lov om beskyttelse af whistleblowere i Grønland i kraft. Med loven indføres en pligt for alle arbejdsgivere med over 30 ansatte at indføre en whistleblowerordning.
I juni 2024 vedtog Inatsisartut en Inatsisartutlov om beskyttelse af whistleblowere i Grønland. Loven har til formål at beskytte personer, der oplyser om eller offentliggør forhold af kritisabel eller ulovlig karakter i pågældendes (ansattes) virksomhed eller organisation. Loven træder i kraft den 1. januar 2025, men den finder også anvendelse på forhold, der ligger forud for lovens ikrafttræden.
Loven indeholder en udvidet bevisbyrderegel for arbejdsgivere, der har afskediget, forflyttet eller væsentligt ændret arbejdsopgaver for en person, der har foretaget en whistleblowerindberetning. Det vil sige, at arbejdsgiveren skal have en særlig god grund for at afskedige, forflytte eller væsentligt ændre arbejdsopgaverne for en whistleblower, da det ellers antages, at sådanne skridt skyldes whistleblowerindberetningen.
Lovens kerne ligger desuden i lovens kapitel 4, hvorefter alle offentlige arbejdsgivere og private virksomheder med 30 eller flere ansatte skal oprette en ekstern whistleblowerordning. Der skal udpeges en ekstern 3. part, der kan modtage indberetninger, følge op på indberetninger og give feedback til whistlebloweren. Koncernforbundne selskaber kan vælge den samme 3. part.
For arbejdspladser, der har mellem 30 og 100 ansatte, gælder kravet om oprettelse af en ekstern whistleblowerordning fra 1. juni 2025.
- 1. januar 2025: Offentlige arbejdsgivere og private arbejdsgivere med 100+ ansatte skal være omfattet af en ekstern whistleblowerordning.
- 1. juni 2025: Private arbejdsgivere med 30-100 ansatte skal være omfattet af en ekstern whistleblowerordning.
- Øvrige private arbejdsgivere (< 30 ansatte) kan oprette en intern whistleblowerordning.
Fælles for interne såvel som eksterne whistleblowerordninger gælder:
- Ordningen kan være koncernfælles.
- Arbejdsgivere i den private sektor kan dele ressourcer mht. etablering og drift.
- Den uvildige part skal bekræfte modtagelse af indberetning indenfor 7 dage.
- Den uvildige part skal følge op på indberetningen.
- Den uvildige part skal give feedback til whistlebloweren inden for 3 måneder fra bekræftelsen.
- Der skal være skriftlig dokumentation for etableringen og procedurerne for whistleblowerordningen.
- Alle indberetninger skal registreres og dokumenteres.