Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Skærmbillede 2023-02-22 102722

Månedens virksomhed

28. February 2023

Intet er mere inspirerende og lærende for en virksomhed end at høre, ’hvordan gør de andre.’ Det gælder indenfor ledelse, drift, udvikling og tidens andre aktuelle spørgsmål, hvor Grønlands Erhvervs medlemmer har glæde af at dele viden.

Derfor fortæller Grønlands Erhverv hver måned om det, vi kalder ’månedens virksomhed.’ Vi sætter fokus på virksomheder, der har gjort noget særligt i lokalmiljøet og for bæredygtighed, ligestilling, diversitet, uddannelse, iværksætteri eller har opnået et særligt godt resultat.

Har du en idé til hvem, der kunne være månedens virksomhed fremover, så skriv endelig til os.

I denne måned har vi talt med Hotel SØMA.

Hotel SØMA driver hotel og socialt arbejde

Når gæsterne i dag træder ind i receptionen, byder hotellet velkommen som Hotel SØMA. Men sådan har det ikke altid været. Det, der indtil for nylig hed Sømandshjemmet, har været igennem en rebrandingproces. Ønsket var at følge med tiden og tiltrække flere internationale gæster – uden at gå på kompromis med det originale koncept: at drive hotel og socialt arbejde.

I 2019 stod Sømandshjemmet over for store forandringer. Fire nye ledere var tiltrådt til hotellerne, der ligger i henholdsvis Aasiaat, Sisimiut, Nuuk og Ilulissat. I fællesskab havde de en mission om at samarbejde på tværs af landet og skabe en professionel hotelkæde til gavn for gæsterne og lokalsamfundet.

”Kongstanken bag rebrandingen er, at vi skal være et mere professionelt drevet hotel og øge antallet af gæster, så vi kan blive endnu bedre til at yde den sociale indsats med velfærdsarbejde på havnene – og derudover at bidrage til det sociale arbejde i Grønland som helhed,” forklarer Lisbeth Hansen, der er Hotel Manager på Hotel SØMA i Aasiaatog fortsætter:

”Der er kamp om gæsterne. Derfor skal vi præsentere et produkt, som imødekommer standard og forventninger – uden at give køb på det, vi er. Vi må ikke give køb på vores kristne værdigrundlag og den hjemlige stemning, vi er kendt for: Stedet hvor fiskere og fangere mødes og spiser steg, lagkage og drikker kaffe.”

Timingen betød, at de nye hotelledere tiltrådte lige som covid19 og nedlukninger ramte hele verden. For en hotelkæde skulle man tro, at det var det største mareridt. Men ledelsesteamet så udfordringen som en gave – for det betød arbejdsro til at gentænke hele hoteldriften med det ene formål, at de skulle skabe en agil organisation, der overlever i et omskifteligt marked, så non-profit arbejdet overlever – og de kan fortsætte med det sociale arbejde i den maritime sektor, men også over for børn, unge og hjemløse.

Vores udfordring var, at det var diffust for de udenlandske gæster, hvad et Sømandshjem er. Hvis vi skulle nå den målgruppe, skulle vi sikre, at de forstår vores historie, og ved at vi er en hotelkæde,” siger Lisbeth Hansen.

I det store analysearbejde, som lå forud for strategien for rebrandingen, stod det klart for hotellets ledere, at det er essentielt, at de sikrer hotellets to kerneopgaver: at drive hotel for at sikre det sociale arbejde.  

Vi kiggede strategisk og professionelt på begge dele af vores arbejde. Det betød, at vi i dag italesætter, at vi står på to ben. Vi er 1) en professionel hotelkæde, der 2) udfører professionelt socialt arbejde. Begge dele med et kristent værdigrundlag og kærligheden til den grønlandske kultur og natur i højsædet.”

Hotel SØMAs mål er, at turisterne opfatter hotelkæden som et godt sted at bo. Et sted, hvor man får en unik grønlandsoplevelse:

Vi ønsker at give turisterne en unik oplevelse af Grønland – faktisk et stykke af Grønland. Og det kan vi, fordi vi er en gammel organisation med en unik historie,” siger Lisbeth Hansen.

Fra Sømandshjemmet til Hotel SØMA

Det store analysearbejde viste, at hotellets primære målgruppes behov, søfolkene, havde ændret sig radikalt. I dag kommer de på hotellet, når de har besætningsskifte – og i den forbindelse ønsker de efter en lang periode til søs at sige pænt farvel til hinanden over et godt måltid.

Derudover viste analysen, at hotellet ikke havde fat i sin anden målgruppe, turisterne.

Hvad der er fælles for begge målgrupper er, at de har en forventning om, at hotellet tilbyder spise på en restaurant og ikke et cafeteria. Vores opgave er at følge med tiden, så vi imødekommer vores hotelgæsters behov og ønsker. Derfor er det vores ambition, at vi på sigt får restauranter på alle hoteller. Helt konkret betyder det også, at vi har søgt om alkoholbevilling og lavet en alkoholpolitik,” fortæller Lisbeth Hansen og fortsætter:

Men vi har fortsat et cafeteria – for det er vigtigt for de lokale fiskere og håndværkere at have et sted at mødes for at drikke morgenkaffen og spise frokost.”  

Samtidig stod det klart, at hotellet skulle have nyt navn, så turisterne forstår, at det er en hotelkæde. Deraf opstod navnet Hotel SØMA.

Hotellet stod også over for en renovering, hvor fokus var, at det skulle ske i en genkendelig stil:

Vi arbejder meget med renovering og nybyg i en stil, hvor det føles hjemligt og genkendeligt, uanset om du kommer i det ene eller andet hotel. Vi istandsætter efter den samme designmanual og bygger efter samme designstrategi. Vi tilbyder de samme faciliteter på alle hoteller. Det betyder bl.a., at vi er i gang med at ensrette vores konferenceprodukt, så når man booker et konferencelokale, så kan man forvente den samme høje kvalitet uanset om det er i Aasiaat eller Nuuk,” siger Lisbeth Hansen.

Omdrejningspunktet for hele rebrandingprocessen har således været at øge antallet af internationale gæster.

Hele Grønland ønsker at øge antallet af de såkaldte adventureturister. Vores hoteller egner sig også til denne gruppe af turister, der ønsker et hotelværelse, men også oplevelser i Grønland. Derfor tilbyder vi også turistaktiviteter. Vi har egne guides, men vi hjælper også gæsterne med at komme på oplevelser gennem turoperatørerne. Det er ikke vores kerneopgave at lave turisme, men vi vil gerne være med til at løfte opgaven – og derfor har vi et stærkt samarbejde med turoperatørerne,” forklarer Lisbeth Hansen.

Det store arbejde, Hotel SØMA har gennemgået, har allerede haft stor effekt:

Jeg oplever, at vores sociale arbejde er professionelt, og indsatsen er allerede vokset. Vi møder gang på gang, at det bliver italesat positivt. Både fra modtagerne, men også fra andre i lokalsamfundet og fra søfolkenes ægtefæller,” siger Lisbeth Hansen og fortsætter:

Vi holder fast i vores arv og historie, mens vi følger med tiden og imødekommer vores gæsters behov. Det gør mig glad og stolt.”

Cosmos & Co.